Internet prava = ljudska prava

Share

Zašto je danas više nego ikada prije važno znati koja su vaša ljudska prava na internetu? Internet više nije mjesto na kojem bezbrižno trošimo slobodno vrijeme, komuniciramo, obrazujemo se, tražimo informacije… Internet, osobito društvene mreže, postali su mjesto na kojem izražavamo političke i vjerske stavove, kupujemo proizvode ostavljajući svoje osobne podatke i brojeve računa, tražimo ljubav, posao ili rješenje problema.

Sudjelovanje i organiziranje protesta moje je pravo

Zbog količine informacija koje su dostupne, ali i zbog jednostavnog načina dolaska do tih informacija, korisnici interneta postali su plijen vlada, velikih kompanija i data brokera.

Informacija je danas najvrjednija valuta, a onaj tko raspolaže informacijama ima moć utjecati na javno mnijenje i kontrolirati procese u društvu.

Pod krinkom zaštite javnog reda čije je „kršenje“ nekoliko puta organizirano na društvenim mrežama novim se zakonom o javnom redu i miru u RS ljudska prava na internetu ograničavaju. Uz novčane kazne, koje su do sada bile najteža kazna, za iskazivanje nepodobnih stavova na internetu odnedavno se može dobiti i zatvorska kazna. Proglašenje društvenih mreža javnim prostorom koji podliježe zakonima i regulativama vlada najbolji su način gušenja različitog načina razmišljanja i iskazivanja tog mišljenja. Pravo pripadanja određenim (online) grupama, pravo izražavanja vlastitog mišljenja (online), pravo na pozivanje i sudjelovanje u protestima na ulicama, osnovna su ljudska prava koja jamči UDHR iz 1948. godine na koje se i BiH obvezala svojim članstvom u UN-u.

Nula privatnosti

Pravo na privatnost jedno je od osnovnih ljudskih prava i podrazumijeva korištenje interneta u privatne svrhe bez straha da bi treće strane (vlada, sigurnosne agencije, kompanije) mogle pristupiti našim informacijama, prodavati ih ili javno dijeliti bez našeg odobrenja. Koliko god mislili da privatnost imamo i da je to naše pravo koje nam ne mogu oduzeti prodaja informacija internet korisnika uobičajena je koliko i prodaja čokolade.

Ako niste prisutni na društvenim mrežama ne znači da ste sigurni. Svaki klik napravljen na internetu uredno se prati i bilježi, a rezultat nadgledanja je plijen data brokera. Svaki vaš korak koji napravite na internetu, povijest pretraživanja, online kupovina, email pošta zabilježeni su i dostupni. Nijedan vaš korak na internetu ne može biti anoniman!

Online = offline

Prema Rezoluciji koju je 2012. godine donijelo Vijeće UN-a za ljudska prava „nema razlike između online i offline“. Ista prava koja ljudi imaju offline moraju biti zaštićena u online svijetu. No problem je što među korisnicima interneta još uvijek ne postoji svijest o tome šta su to ljudska prava na internetu. U svom starom postu pisala sam o dijeljenju fotografija djece koja boluju od teških bolesti i kojima treba pomoć. Ovo je postalo masovna pojava o kojoj se malo govori i što predstavlja veći problem svijest o tome da nečije pravo kršite dijeljenjem te fotografije mala je ili gotovo nikakva.

Svijest o poštivanju tuđih prava na internetu jednako je mala kao i svijest o vlastitim pravima. Upravo zato ljudska prava na internetu toliko kršimo.

Ograničenja ipak postoje

Sva ljudska prava koja se poštivaju u offline svijetu zagarantirana su svakom korisniku interneta:

  • pravo na organiziranje protesta na ulicama
  • pravo na izražavanje političkih stavova
  • pravo na slobodu govora o bilo kojoj temi,

Povelja o temeljnim pravima Europske unije koja je donesena 2000. godine navodi da je najvažnije pravo u korištenju interneta „sloboda izražavanja“. Svi imamo pravo i slobodu reći što mislimo, osjećamo, a da pri tom ne budemo sankcionirani. Granice u slobodi izražavanja ne bi smjele postojati. No iako nam se čini da nema granica, da na internetu imamo svu slobodu ovog svijeta ograničenja postoje! Sloboda izražavanja postoji  isključivo u kontekstu nekršenja tuđih prava!

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

2 Responses

  1. Lavanda says:

    Mozda nasi koraci nisu anonimni, ali se tacno zna usled cega se i ko se prati. “Obicni” gradjani ne moraju da brinu o tome.

  2. andjela says:

    Lepo rečeno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.