Adrema: Osnovni PR alat

Share

Bez obzira kojom se granom odnosa s javnošću bavili (kriznim komuniciranjem, internim PR-om, organizacijom promocija) lista adresanata (adrema) je osnovni alat koji vam je potreban za rad.

Koristit ćete je kod slanja priopćenja za javnost, sazivanje konferencija za novinare, ugovaranje intervjua za klijente… Podaci koji su vam potrebni da  bi vaša adrema bila potpuna su:  ime i prezime novinara, medij, funkcija u redakciji, rubrika za koju novinar piše, telefonski broj, broj faxa (po mogućnosti i mobitela, ali to ćete u BiH teško dobiti), email adresa.

Adremu je potrebno selektirati:

  • Po vrsti medija (tiskani, online, tv, radio)
  • Prema oblasti koju prate (politika, zabava, sport, kultura…)
  • Prema geografskom području

Kada se radi o važnijem događaju ili zahtijevnijoj PR kampanji, preporučljivo je kreirati novu adremu u kojoj  se nalaze adrese samo onih novinara koji prate tu oblast.

Kako doći do liste adresanata?

Ako ste novi u poslu, napravit ćete ju „pješice“. I tom prilikom ćete upoznati realnost bh. medija. Ako zovete redakciju u Hercegovini i kažete da ste iz Sarajeva trebat će vam truda i strpljenja da dobijete podatke. U nekim redakcijama traže i pismeno obrazloženje za što vam trebaju podaci nekog novinara, pa ako su voljni na zahtjev vam odgovore. Lako vam se može dogoditi da podatke uopće ne dobijete.

Vrlo je važno da adremu redovno ažurirate, barem jednom mjesečno, da vam se ne bi dogodilo da u redakciji tražite novinara NN, a on tu ne radi već tri mjeseca.

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

3 Responses

  1. Neat feed! Just to let you know that I got a hyperlink to your feed from Christian Dillstrom – you are doing a beautiful job as mobile and social media marketing mastermind provides an address to you?

  1. 15/01/2013

    […] šaljemo prema prethodno pripremljenoj adremi (listi medija) emailom ili faxom najmanje pet dana ranije. Kraći rok mogu si priuštiti predsjednik, premijer, […]

  2. 28/07/2019

    […] adreme (liste medija) nije jednostavno, jer nema uvijek istaknutih kontakata. Često se s uredništvom portala mora […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.