Blogeru, kako si? #Blogometar15

Share

Blogeri, kad vas je zadnji put netko pitao kako ste? Sudjelujte u istraživanju jednostavnim popunjavanjem ankete jer vaši će odgovori pomoći da vama, ali nekom drugom sutra bude bolje. Pitanja su i dobar način da sebe malo preispitate!


Svaki treći web sajt na svijetu je blog. Tri od četiri internet korisnika redovito čitaju blogove. Svakog dana objavi se blizu 3.000.000 blog postova. Pet od šest internet “influensera” su blogeri, a na njih najveći utjecaj vrše opet drugi blogeri.

 

Od 2012. do danas podaci o broju blogera variraju. Uzevši u obzir sve dostupne podatke – na svijetu postoji između 350 milijuna i pola milijarde blogova.

 O blogovima i stanju blogosfere u regiji

Do momenta kad završite čitanje ovog teksta bit će objavljeno preko 20.000 novih blog postova!

Blogosfera bivše Jugoslavije se do 2008. godine eksponencijalno razvijala. U to vrijeme je brojala do čak 1.000.000 blogova. Ali o blogovima u regionu danas znamo manje nego ikada. Blogeri, ne znamo kako ste, a to je važno!

Ne znamo što blogere muči, zbog čega ne pišu češće, da li se osjećaju sigurno da objave šta god žele, da li dobijaju podršku prijatelja i od koga trpe pritiske (ukoliko ih trpe); ne znamo koliko ima blogova, na kojim su platformama, da li su blogeri i blogerice upoznati sa svojim pravima, koliko često su ta njihova prava ugrožena… o blogerima i blogericama pouzdano znamo manje nego o bilo kojem drugom društvenom mediju. A dok nešto ne izmjerimo, ne možemo ga ni razvijati. Dok ne saznamo kako smo, teško je blogosferu unaprijediti do nivoa najznačajnijeg medija društvenog interneta što bi naša blogosfera sigurno mogla biti!

 


 

 

Blogeri evo šta možete uraditi u samo 15 minuta za desetine tisuća blogera:

  1. Popunite istraživanje klikom na LINK
  2. Napišite blog post podrške (cjeli tekst koji možete kopirati i objaviti na svom blogu, baner, kao i ilustracije možete preuzeti OVDJE
  3. Podijelite link do #Blogometar15 na mrežama klikom na ovaj LINK

 

Uključite se!

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

2 Responses

  1. Sara says:

    Planiram da počnem sa pisanjem bloga, super saveta ima na vašim stranicama!

  2. Vaer says:

    Nazalost, od popularizacije vlogova, blogovi bivaju baceni u senku. Izgleda citanje izlazi iz mode, cak i kad ne govorimo o papiru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.