Možda i vi kršite autorska prava, a toga niste svjesni

Share

Sadržaji koje svakodnevno gledamo, čitamo, guglamo nečije su vlasništvo. To što je nešto objavljeno i dostupno online ne znači da se može koristiti kako kome odgovara. Većina sadržaja koje možemo naći, a koji su se nekada često preuzimali i prenosili u svoje radove, blogove, web stranice zaštićeni su autorskim pravima. To znači da njihova distribucija i prenošenje bez plaćanja prava ili suglasnosti autora nije dopuštena.

Što se smatra autorskim djelom?

Prema zakonu o autorskim i srodnim pravima BiH autorskim djelom smatra se tvorevina iz oblasti književnosti, muzike, filma, kompjutorskog softvera, arhitekture, znanosti i umjetnosti bez obzira na vrstu, način i oblik izražavanja.

„Autorsko pravo karakteristično je za europski pravni krug. U anglosaksonskom pravu (common law) koristi se pojam copyright.“ Wikipedia

Otud i oznaka copyright © koja često stoji na dnu web stranice, a koja znači da je sadržaj pod zaštitom. No ako ovog znaka nema to ne znači da djelo nije zaštićeno.

Možda i vi kršite autorska prava, a toga niste svjesni

Iako se činimo daleko od digitalnih svjetskih trendova, nismo toliko daleko da nas ne mogu otkriti i tužiti za slučaj zloupotrebe tuđeg autorskog djela, osobito fotografija koje se postavljaju na web stranicama i blogovima. Takvih domaćih primjera već imamo, ali se o njima nerado govori.

  • Ako ste stavili link na izvor i potpisali autora
  • Ako niste koristili fotografiju pune veličine nego samo tumbnail
  • Ako je vaša web stranica (blog) nekomercijalne prirode
  • Ako fotografiju niste označili kao svoju
  • Ako je fotografija „embeded“ i nije na vašem serveru

 To i dalje ne znači da fotografiju možete koristiti. Kršenje autorskih prava ne znači da ste tuđi rad ukrali i objavili kao svoj ili stavili na web bez navođenja izvora. Korištenje autorskog djela podrazumijeva da ste to platili ili da imate pismenu dozvolu autora. Sve drugo je kršenje autorskih prava!

Što se smije koristiti i kako znati je li fotografija zaštićena

Ako niste sigurni u podrijetlo fotografije koju koristite možete to provjeriti vrlo jednostavnim postupkom pomoću Google images. Postoje naravno i sadržaji koji nisu zaštićeni autorskim pravom ili je njihovo korištenje dopušteno pod posebnim uvjetima. Sadržaji koji nisu zaštićeni autorskim pravom mogu se naći na „public domain“. Njihovo korištenje potpuno je slobodno bez ikakvih restrikcija ili obveza za navođenje izvora. Radi se o sadržajima koji nikada nisu bili zaštićeni ili nakon isteka prava nitko nije zatražio njihovu obnovu.

Creative common ili zajednička dobra također daju mogućnost korištenja sadržaja. Ova licenca znači da je umnožavanje, distribuiranje i prerađivanje tuđeg sadržaja, unutar granica autorskog i srodnih prava, dopušteno ako se navodi autor izvornog djela.

Neovlašteno i neodgovorno korištenje sadržaja sa interneta, može biti jako skupo. Da ne biste riskirali i umjesto 10 $ fotografiju „platili“ 4000 $ koristite sadržaje čija je distribucija dopuštena, a koje možete naći pomoću posebne tražilice.

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

6 Responses

  1. Igor Tomić says:

    Super tekst, kao i ostali sa bloga koje sam pročitao. Hvala! 🙂

  2. Jelena says:

    Odličan tekst! Stvarno ne razmišljamo o tome, ja često linkujem na fotke koje koristim ali ne uvek (ako mi Google reverse image search izbaci gomilu rezultata, zaključim da je fotka slobodno dostupna, što ne znači da jeste ali brzina…)

    Na Blogomaniji je bilo odlično predavanje, sa druge strane ove priče – Kako da pravno zaštitite sadržaj bloga (snimak na http://livetv.rs/Video/11172/Blogomanija-13-Zarko-Pticek–Kako-pravno.shtml) – meni je razjasnio mnoge stvari (momak malo viče, ali je ubedljiv 🙂 )

    • Irena Omazic says:

      @Igor hvala ti na čitanju 🙂

      @Jelena i ja se više posvećujem pisanom sadržaju nego fotografiji što se vidi iz priloženog 🙂 Uzadnje sam vrijeme počela voditi više računa o slikama, ali za stare postove nisam sigurna jesu li fotografije ok :-/

  1. 06/12/2013

    […] ne možete da tvrdite da su one vaše delo. Za kraj bih dodao ovaj sjajan tekst koji govori o tome kako možda kršite autorska prava (pogotovo koristeći slike), a da toga niste ni svesni.       Nadam se da vam je tekst pomogao. U svakom slučaju podelite ga sa […]

  2. 13/08/2014

    […] Moram napomenuti da iako slike možete da koristite, često i u komercijalnim projektima, nikada ne možete da tvrdite da su one vaše delo. Za kraj bih dodao ovaj sjajan tekst koji govori o tome kako možda kršite autorska prava (pogotovo koristeći slike koje ste našli na netu), a da toga ni… […]

  3. 10/04/2017

    […] kampanju “upala” zahvaljujući starom tekstu koji se klijentima svidio. Riječ je o tekstu “Možda i vi kršite autorska prava, a toga niste svjesni”. Stil pisanja i moj pristup im se svidio, i tako je počela kampanja od nekoliko […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.