Želite povećati broj posjeta na web stranici? Naučite Google Analytics

Share

 

Ako se bavite PR-om, online komunikacijom, društvenim mrežama ili imate vlastitu web stranicu jedan od važnih zadataka je praćenje posjeta i ponašanja posjetitelja na vašim online lokacijama. Za sve ove aktivnosti koristi se Google Analitics koji u svijetu koristi više od 10 milijuna web stranica.

 

Što vam pokazuje Google Analytics?

 

Ono što možete otkriti i pratiti pomoću Google Analyticsa je:

 

  • Odakle dolaze posjetitelji web stranice i koliko se zadržavaju -> u mom slučaju najveći broj posjeta dolazi iz Hrvatske, dok iz Bosne najveći broj posjeta dolazi iz Sarajeva, Zenice, Mostara, Tuzle, Banjaluke, Doboja…

 

  • Koji sadržaj privlači najveći broj posjeta -> na PublicRelations.ba 45% posjeta dolazi zbog članka Motivacijsko pismo koji je napisan za moju prijateljicu Lejlu J, pored njega PR agencije u BiH i post u kojem sam pobrojala Facebook aplikacije još uvijek su veoma aktualni.

 

  • Ponašanje posjetitelja -> koliko se zadržavaju na stranici, da li napuštaju stranicu odmah, da li klikaju na dodatne izvore

 

  • Koje ključne riječi posjetitelji koriste da bi došli do sadržaja

 

  • Broj posjetitelja koji se prijavio na newsletter, preuzeo neki pdf dokument i još mnogo toga…

 

Pored toga što će vam u poslu biti potreban ovaj alat, poznavanje GA sve se češće spominje i kao uvjet u natječajima za posao, pa ako niste do sada naučili bar osnove sad je pravo vrijeme da upoznate rad Google Analyticsa. Nova platforma za učenje koju je pokrenuo Google nudi besplatnu edukaciju Analytics academy koja počinje uskoro, a prijaviti se možete do 8.10.2013.

 

U prvom dijelu edukacije koja traje tri tjedna možete naučiti osnove digitalne analitike, zašto je analitika važna za poslovanje, kako doći do GA izvješća… Nakon svakog dijela edukacije slijedi test znanja, bit će vam potrebno 80% da biste prošli određeni nivo.

 

Prijavite se i sretno s učenjem!

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.