Kako dobiti posao u državnoj instituciji?

Share

Sezona lova na poslove u državnim institucijama je počela. Natječaji se objavljuju, dokumenti u kilometarskim redovima neklimatiziranih općina prikupljaju. Mnogi se očajnički nadaju da će ovaj put imati više sreće nego prethodnih 20 puta. Vjerojatno jedini slučaj u kojem se očituje maštovitost naših državnih ustanova su popisi dokumenata koji su potrebni za prijave na natječaj.

 Kako dobiti posao u državnoj instituciji

Pored uobičajenih dokumenata koji su potrebni za gotovo svaki posao traži se još ponešto. Ovo su neki od dokumenata potrebni za prijave za posao prikupljeni iz dnevnog tiska u BiH zadnjih nekoliko dana:

 

 • Životopis s podacima o stečenim specijalizacijama, specifičnom interesu, metodičkoj kreativnosti, o praćenju suvremene stručne literature – popis bibliografskih jedinica – to bi moglo značiti i do 20 stranica teksta, ovisno o tome koliko ste čitali u zadnje vrijeme…
 • Uvjerenje o braniteljima – To vam je papir kojim se dokazuje da je vaš otac bio branitelj tijekom rata. Nemate oca? Pa tko vam je kriv. Jedan papir manje!
 • Uvjerenje da niste u krivičnom postupku – uvjerenje o nekažnjavanju koje izdaju naše institucije nije dovoljno tim našim institucijama.
 • Uvjerenje da tijekom rata niste počinili ratni zločin! – Imali ste samo pet godina za vrijeme rata? Nije to bitno, bitan je papir!

Nakon opsežne pripreme dokumenti odoše na adresu željene ustanove, a vaš trud ne prestaju ovdje. Sad se treba pripremiti za intervju! Smislite što ćete reći kad vas pitaju:

 • Imate li se namjeru udati i rađati djecu (to što su ovakva pitanja diskriminacija ne sprječavaju čovjeka da ih postavi?)
 • Niste se prijavili na natječaj prvi dan po izlasku, znači nezainteresirani ste?!
 • Recite o sebi najvažnije stvari u jednoj minuti

I napokon najvažniji element koji je presudan za vaš briljantan nastup na intervjuu za posao i ključni faktor za dobijanje posla je da vam daidža (ujak) sjedi u komisiji!

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

3 Responses

 1. Posao says:

  Nema na čemu, blog je izvrstan!!! Samo napred.

 2. Posao says:

  Veoma mi se svidja perspektiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.