Kršite li vi pravo na privatnost djece i maloljetnika?

Share

„Dragi prijatelji, budimo humani tako što ćemo uplatiti minimalno 2, 3, 4, marke na žiroračun taj-i-taj za malog tog i tog!“ Koliko ste puta vidjeli ovakav komentar uz sliku bolesnog djeteta?

Prema istraživanju Analiza usklađenosti zakonodavstva BiH sa Konvencijom o pravima djeteta „UN – ov Komitet je u svojim Zaključnim razmatranjima i preporukama istakao zabrinutost zbog činjenice da se pravo djeteta na privatnost ne poštuje u potpunosti u školama, medijima  i drugim institucijama, te je preporučio državi članici da poduzme sve moguće mjere kako bi se garantirali uvjeti za poštivanje prava djeteta na privatnost.“

U posljednje je vrijeme moj zid na Facebook profilu preplavljen fotografijama djece koja boluju od teških bolesti ili su smrtno stradala u ratnim sukobima. Žalosno je što sve te fotografije ne nose nikakvu poruku osim što izazivaju užas i gađenje. Žalosno je i to što je mnogo mojih FB prijatelja koji dijele takve slike završilo, studira ili radi nešto što ima veze s medijima.

Kodeks za tisak i online medije BiH u članku 11. govori o zaštiti djece i maloljetnika. Kodeks nije obvezna ni bilo kojim zakonom propisana regulativa za novinare, ali bi trebala biti moralna obveza svih koji rade u medijima.

Pokažimo da smo humani i barem malo osjećajni tako što nećemo dijeliti fotografije djece koje oslikavaju njihovu patnju jer to povrjeđuje njihovo dostojanstvo, ali i dostojanstvo njihovih obitelji koje uz njih pate. Vaš telefonski poziv na humanitarni telefon ili donacija koštaju nekoliko maraka, a njihovo dostojanstvo nema cijenu!

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

1 Response

  1. 04/03/2015

    […] ne postoji svijest o tome šta su to ljudska prava na internetu. U svom starom postu pisala sam o dijeljenju fotografija djece koja boluju od teških bolesti i kojima treba pomoć. Ovo je postalo masovna pojava o kojoj se malo […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.