Šta je spam na Facebooku?

Share

Spam na FacebookuZnam da u zadnje vrijeme ima mnogo stručnih community managera koji znaju svoj posao, ali ja ipak osjećam potrebu reći nešto o spamu na Facebooku jer sam česta meta. Nije to zbog toga što sam toliko utjecajna, jednostavno sam pri “kliku“.

Freelanceri koji vode stranice/profile/grupe na Facebooku znaju biti uporni. Pred izbore su žestoki, ali i običnim danima ima aktivnosti. Funkcioniraju po principu: Nijedan dan bez poteza!

U društvenim medijima sve djeluje drukčije nego u životu. Sa svima komuniciramo kao da smo bliski prijatelji i nikad ne razmišljamo uznemiravamo li nekoga svojom „pričom“. Tako je i sa mnogobrojnim sadržajima, pozivima u sve i svašta… Postalo je sasvim normalno poslužiti se svojim prijateljima kada napravite neki projekt ili organizirate bilo što za svog klijenta. Dodate svoje prijatelje u grupu, pošaljete im pet poziva na isti događaj, svakodnevno slanje poruka i obavijesti o klijentu koji većinu prijatelja ne zanima uopće.

Prema Wikipediji spam je svaka neželjena nenaručena elektronička pošta. Kratko i jasno. Prema ovoj definiciji ili filteru, spam na Facebooku bi bio:

  • Svaki poziv na događaj na koji bih ja mogla doći samo pod uvjetom da imam svoj helikopter. Uporno pozivanje na događaje koji nisu u sferi mojih interesa su mi spam. Bodu u oči, a ja neću doći. Koliko god se meni činilo da je super pozvati 250 ljudi, mojih FB prijatelja, na neku svirku u Vitezu, to je spam. Jer 80% tih mojih prijatelja fizički ne mogu biti u Vitezu taj dan.
  • Dodavanje u grupe kako kome padne na pamet. Još smo mi svi slabi na brojeve i brze rezultate. Nisam ni ja imuna. Ali koja korist od toga što ste me dodali u grupu npr. o pivu ako ne pijem pivo, nisam nikad pila i ne vjerujem da neću piti jer mi je jako ružno i nemam na tu temu više šta reći. Ja sam vam u toj grupi beskorisna. A još kad vidim hrpetinu mailova o aktivnostima iz takve grupe uhhh… Ali kako sam već jednom pisala o tome, biti nečiji social media kapital ima svojih teških strana.
  • Pozivi prijatelja u sve i svašta Ovo sam i sama radila, priznajem! Ali nisam ljude maltretirala da se uključe u sve što sam ja lajkala. Ipak sam gledala da imam neku nit vodilju.
  • Tagovanje na slike i video klipove nije zgodno pogotovo ako se radi o pijankama, slikama s plaže ili općenito ako nisu baš reprezentativne fotografije. Npr. moji prijatelji uslikaju skoro svakog psa koji im je simpatičan i taguju mene na sliku 🙂 Ovo mi još uvijek nije spam, simpatično je. Ali netko bi na ovakav tag vjerojatno poludio.

Ako niste sigurni što bi sve moglo biti spam na Facebooku, možete to provjeriti na vrlo jednostavan način. Spam je sve ono što maltretira vaše prijatelje! Stanite na trenutak i razmislite o sadržaju koji ćete poslati. Trebate li to učiniti?

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.