PR ARENA : prvi PR seminar za studente u BiH

Share

U Sarajevu je 16.04.2011. u organizaciji pr agencije APRIORI komunikacije u prostorijama ASA art gallery održana PR ARENA, prvi PR seminar za studente. Oblačno jutro, 9 i 30, nekoliko manjih grupa studenata, činilo se ništa posebno. Ali u zadnji tren gužva. PR ARENA ispunjena do zadnjeg mjesta. Preko 150 studenata sa sarajevskih fakulteta (među njima i ja) pratili su predavanja nekih od najvećih PR stručnjaka u BiH.

PR seminar za studente

Seminar je počeo pismom dobrodošlice osnivača APRIORI komunikacija gosp. Danijela Koletića koji je studentima poručio da su odricanje i spremnost na cjeloživotno učenje najvažnije osobine koje su potrebne PR stručnjaku.

Uvodno predavanje održao je gosp. Vedran Peršić, korporacijske komunikacije Asa holdinga, koji je studentima predstavio značaj društveno odgovornog poslovanja u BiH na primjeru ASA holdinga koji svoje društveno odgovorno poslovanje usmjerava na stipendiranje i pomaganje u obrazovanju mladih u BiH. Meni (i ostalim studentima) bilo je lijepo čuti da netko zaista želi mladog čovjeka, ali bez iskustva u svojoj kompaniji. Zainteresiranih za PR praksu bilo je mnogo!

O „Pogledu na PR u Bosni i Hercegovini“ govorio je gosp. Zlatko Vukmirović, šef Odjela za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH. Ovo je bilo jedno od najzanimljivijih predavanja i zbog mnoštva primjera iz bh. prakse s kojima se PR svakodnevno susreće. Znatan broj menadžera u BiH ne shvaća važnost PR-a, isključivanje iz procesa odlučivanja u kompanijama, nerazumijevanje uloge PR-a u pozicioniranju kompanije samo su neki od problema na koje upozorio gosp. Vukomirović sve nas koji želimo biti dio PR struke u BiH. A studentima je otkrio i formulu uspjeha u PR-u: učenje, praksa, učenje, praksa, učenje, praksa…. Meni su bili posebno interesantni (zanatski) trikovi kojima se svaki komunikator služi da bi komunikacija bila što uspješnija. Na kraju predavanja istaknuto je da je budućnost PR-a u BiH u mlađim i maštovitijim PR-ovcima, u bržim medijima i povezivanju profesionalaca.

Ljubav prema PR profesiji i strast za strukom rijetke su osobine i kada sretnete ljude koji imaju obje, ne možete ne primjetiti dojam koji one ostavljaju na cijeli auditorij. Upravo takav dojam na sve polaznike PR ARENE ostavila je gđa. Amela Odobašić, šefica Odjela za odnose s javnošću RAK-a (Regulatorne agencije za komunikaciju). U svom predavanju „Ključ uspješnog PR-ovca“ pokušala je studentima reći što će im biti najvažnije u PR profesiji i s čim će se susretati u svakodnevnom radu. Koliko je važno poznavati publiku s kojom komunicirate i koliko je značajna priprema u svakom poslu koji PR obavlja, gđa. Odobašić je pojasnila na primjerima iz vlastitog iskustva. Zavidna karijera vrhunskog PR stručnjaka koja je prešla granice BiH, izuzetni savjeti koji se rijetko daju besplatno i odlična prezentacija oduševili su mene, ali i sve koji su sudjelovali na seminaru.

„Deset točaka koje bi svaki PR trebao znati“ bilo je predavanje gđe. Irene Praskač – Salčin, asistentice na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. U svom je predavanju istakla da „nema ništa praktičnije od dobre teorije“ i da svaki PR stručnjak mora upoznati i teoriju struke kojom se bavi. Mlako predavanje koje je izazvalo najveće polemike među studentima. Teorija je jedino što studenti odnosa s javnošću mogu dobiti na fakultetima od profesora koji o PR-u uče iz zastarjele literature, pa je interes za ovo predavanje bio skoro nikakav.PR seminar za studente odnosa s javnošću

Pauze su uvijek super. I svi ih vole. Još kada ima poneki slatki zalogaj uspjeh je zagarantiran, gosti oduševljeni, organizator zadovoljan. Studenti su iskoristili priliku da se upoznaju sa profesionalcima (možda budućim šefovima),  postavljaju pitanja, traže savjete i preporuke, upoznaju buduće kolege.

Nakon pauze gđa. Zinaida Babović u svom je predavanju govorila o „Temeljnim postavkama odnosa s javnošću u Bosnalijeku dd.“, te istaknula važnost dobre interne komunikacije koja je preduvjet za uspješnu eksternu komunikaciju i razvoj brenda. Jedan od važnijih ciljeva ove kompanije je i društveno odgovorno poslovanje (DOP), a to je jedna od oblasti koja je studentima privlačna i bliska zbog primjera kojih već ima u BiH.

PR ARENA uskoro će biti održana i u Banjoj Luci i Mostaru. Sudeći po odzivu i zainteresiranosti studenata sa sarajevskih fakulteta, vjerojatno se vidimo i sljedeće godine.

Poruka za organizatora: dužni ste nam kavu! 🙂 Na ovoj PR ARENI je nije bilo.

Vidimo se.

Foto–> Lejla Huremović

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.