Traži se Visual merchandiser

Share

Neki sam dan čitajući novine naišla na oglas: Tražimo Visual merchandiser, jedan izvršitelj. Znam otprilike šta znače ove riječi, ali nisam znala čime se točno bave visual merchandiseri.

Visual merchandising je sve što potrošači vide, unutra i van,  što stvara pozitivan imidž o biznisu  i rezultira pažnjom, interesom, željom i akcijom potrošača. (NCRCRD 1991.) 80% svojih dojmova kreiramo gledajući znakove, zato jedna slika vrijedi tisuću riječi. Svaki potrošač ima mentalnu sliku trgovine i njezinog merchandisinga (davanje komercijalnih informacija). Zato bi svaka trgovina trebala svoj visual merchandising prilagoditi kupcima da bi se oni osjećali ugodno, a pri tom i trošili.

Vizual merchandiser uređuje izloge u trgovinama, robnim kućama, zaduženi su za kompletan “look” trgovine. “Vizualne informacije” se redovito mijenjaju, a teme određuju trendovi, kupci, godišnja doba, blagdani i praznici (Valentinovo, Uskrs i Božić, Nova godina…)

Prema Wikipediji Visual merchandising je jedan oblik promocije robe, brendova, usluga s ciljem povećanja prodaje. To je umjetnost prezentacije koji stavlja merchandise u centar pažnje. Na taj se način kupce želi educirati o brendu, usluzi, privući pažnja i potaknuti kupovina. Koliko ste puta ušli u trgovinu samo zato što imaju fenomenalan izlog? Jeste li vidjeli kako u trgovinama izgleda stalak npr. kozmetike L’oreal? Sve to pomno planiraju visual merchandiseri koji znaju kako privući kupca ciljajući na njegove slabosti.

Radni zadaci visual merchandisera

  • provodi istraživanja koja se temelje na trendovima i lifestylu kupaca
  • posjećuju druge trgovine i provjeravaju šta konkurencija nudi
  • dizajn, izbor materijala, odabir rasvjete, rekvizita i pribora
  • maksimiziranje prostora i izgled trgovine
  • korištenje prostora na najbolji mogući način
  • odijevanje lutaka i korištenje rasvjete
  • pripremanje promotivnih događaja
  • slušaju upute dizajnera u kompaniji, zatim slikaju izloge, zidove, police, da bi kreirali visual merchandising paket i slali taj paket informacija u druge trgovine tog lanca (da bi imidž brenda bio konzistentan u svakoj poslovnici kompanije)

Rade najčešće kad su trgovine zatvorene da ne smetaju osoblju i kupcima. Zarade su jako dobre osobito kod visual merchandising menadžera koji rade kao freelanceri.

Dakle, visual merchandising je jedan oblik unaprjeđenja prodaje. Danas se za ovo zanimanje koriste engleski nazivi, a nekad je to bio jednostavno stari, dobri aranžer.

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

6 Responses

  1. ginger says:

    pozdrav. zanima me kako se školovati za ovaj posao. mislim, čini se imaš ili nemaš ukusa, ali činjenica je da ipak trebaš nekakav dokument.
    🙂

    • Irena Omazic says:

      Pa ne može se baš iz prijave za posao zaključiti koliko ukusa i stila imate, neki “papir” je ipak potreban. A o toj temi uskoro ide članak 🙂

  2. jastu says:

    Na žalost u krivu ste, ja radim kao unapređivač prodaje i tu je puno više od onoga šta je radio nekada stari, dobar aranžer.
    Taj posao danas uključuje edukaciju prodavača, suradnju sa arhitektima, ponekad osmišljavnje novog namještaja, te suradnja sa izvođačima do realizacije, pozicioniranje brandova unutar prodajnog prostora, slaganje i otvaranje prodavaonice,…i tako dalje – sve to znam jer sam i sama nekada bila dobar, stari aranžer koji je napravio izlog i otišao mirno kući, a sada i svoj posao nosim doma – pozdrav

    • urednik says:

      Pozdrav,
      upravo ovi zadaci koji spominjete u svom komentaru su i navedeni u postu kao radni zadaci visual merchandisera. Stari dobri aranžer je napredovao u svakom smislu. Ima nove, teže zadatke, ali i daleko veću mogućnost za zaradu (bar u inozemstvu).

  3. urednik says:

    Hvala mnogo! Svaka pohvala na početku je draga 🙂

  4. Kenan says:

    Odličan post, stranica takodjer. Veselim se čitanju novih članaka.

    Keep up the good work ! (:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.