Intervju za posao

Share

Na intervjuima za posao nastojimo najbolje istaknuti svoje sposobnosti i vještine i predstaviti se u najboljem svjetlu. Ali do intervjua treba doći! Da bismo uspjeli ući u uži izbor kandidata i doći do intervjua za posao potrebno je poslodavca zainteresirati svojim motivacijskim pismom i dobro napisanim životopisom koje šaljemo sa zamolbom prije samog intervjua.

Koliko god se trudili, čini nam se da nikad nismo u potpunosti pripremljeni za intervju za posao. Svaki intervju je poseban, ali neka se pitanja ponavljaju bez obzira za koji se posao prijavljujete, pa nije loše razmisliti o odgovorima. Pitanja koja su meni postavljana na svim intervjuima za posao u odnosima s javnošću:

 • Zašto ste se prijavili za ovaj posao?
 • Zašto baš ova firma?
 • Šta očekujete od ovog posla?
 • Šta mislite da ćete naučiti ovdje?
 • Zašto bismo trebali zapoliti baš vas?
 • Šta vi mislite, šta su to odnosi s javnošću?
 • Šta za vas pretstavlja timski rad?
 • Kad ste zadnji put kupili i pročitali nešto od stručne literature? – Zašto bi netko htio zaposliti onog tko je zadnji put čitao stručnu literaturu kad je pripremao ispit na fakultetu? Od svog liječnika ili stomatologa očekujete da bude upoznat sa tehnologijom i da vam pruži najbolju uslugu? Zašto bi u odnosima s javnošću bilo drukčije?!
 • Koliku plaću očekujete? – Neizbježno pitanje. Ali nitko od kolega vam neće reći koliku cifru otprilike možete očekivati. Ako kažete previše to nije dobro, a ako tražite premalo to će vam u budućnosti pretstavljati problem. Tešto je preći među bolje plaćene u istoj firmi ako ste krenuli sa minimalne plaće.
 • Ponekad će vas otvoreno pitati šta znate o tvrtki u koju ste došli na intervju za posao. Ali meni su češće postavljeli trik pitanja, npr. „Kao što ste vidjeli na našoj web stranici, mi smo tvrtka koja cijeni mlade sposobne ljude…“ Ovakva trik pitanja su česta jer po vašim reakcijama poslodavac procijeni jeste li se pripremili za intervju i prikupili informacije o firmi u kojoj želite raditi. Prije intervjua raspitajte se o firmi, pogledajte njihovu web tranicu, prijavite se za newsletter (ako ga imaju) da biste znali bar osnovne stvari o poslovanju firme.
 • Kako to da imate toliko godina, a nemate iskustva u svojoj struci?
 • Samo za žene: Planirate li udaju i obitelj? Da! Zakonom je zabranjeno pitati žensku osobu ovakvo pitanje jer je to diskriminacija. Ali ionako vas nitko neće otvoreno pitati o tome. Pitat će vas „Hoće li vam česta službena putovanja pretstavljati problem?“ ili „Hoće li vam biti problem raditi u drugom gradu ako dobijete premještaj?“

Zbog nedostatka iskustva i samopouzdanja često djelujemo nezainteresirano i nespremno za odgovornost koju zahtijeva posao za koji se prijavljujemo. Zato dobra priprema za intervju može pomoći u ostavljanju što boljeg dojma na poslodavca. A poneka odbijenica nije tako loša stvar kad bolje razmislite. Nakon intervjua za posao na koji nisam primljena razmislila sam o svojim greškama i šta bi na slijedećem intervjuu mogla uraditi bolje. Ponekad mi se učini da je cijeli moj nastup bio loš, zato je neuspjeh odličan učitelj. Natjera vaš da brže razmišljate.

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.