PR tim

Share


Jedna od najvažnijih pretpostavki za realiziranje uspješnih projekata  je timski rad, za mene konkretno rad u PR timu. Šta mislite o timskom radu jedno je od sigurnih pitanja na svim intervjuima za posao. Kada odgovarate na ovo pitanje uvijek zamišljate idealan PR tim, duhom mlad, kreativan, maštovit, duhovit, komunikativan. I da se svi članovi tima razumiju bez ikakvih problema.

Moji su razgovori za posao uvijek bili vezani za odnose s javnošću, pa su i pitanja bila vezana za timski rad u odnosima s javnošću. U ovakvim timovima ne očekujete velike probleme među članovima jer oni drugima olakšavaju komunikaciju, pa bi i sami trebali njome vladati s lakoćom. Ali  upravo je komunikacija najveći i prvi problem s kojim se PR tim suočava.

PR tim podrazumijeva desetak ljudi koji imaju karaktere i stavove koji se ne slažu uvijek ili se ne slažu nikad. Što je više različitih karaktera, to je više problema i nerzumijevanja. Probleme u funkcioniranju tima u odnosima s javnošću uzrokuje nekoliko „smetača“:

  • Kreativac – Kreativni nered i neorganiziranost koja vlada na njihovom stolu, ladicama i računalu prenosi se na sve uredske dokumente. Pedantnim članovima bilo kojeg tima ovo predstavlja velik problem. Onemogućavaju vas da svoj posao obavljate kako treba, a i usporavaju sve oko sebe.
  • Parazit – U timskom radu ova vrsta članova je posebna i vrlo rasprostranjena kod nas. Paraziti svoj posao prebacuju i vama i ostalim kolegama, ali tako da se nitko ne osjeća preopterećenim. Poslove na kolege raspoređuju po posebnim shemama, samo njima znanim i vješto razrađenim tako da jedna osoba ne radi dva puta za redom njegove obveze. Ovu je vrstu teško iskorijeniti.
  • Simbioza – Ova vrsta „smetača“ sve svoje poslove započinju uredno i na vrijeme, ali ništa nisu u stanju sami završiti. Asistencije su im potrebne za sve moguće poslove, čak i kad je samo telefoniranje u pitanju.
  • Cvrčak –Skitaju i pričaju! Kad je posao u pitanju nestanu s izlikom da moraju nešto obaviti (najčešće idu do toaleta) i vrate se za 2 sata. U međuvremenu posao je gotov.
  • Hrčak – Čuvaju sve i svašta. Posjeduju arhive i „mini skladišta“ dokumenata i uredskog materijala i potrebnog, ali većinom nepotrebnog. Kad nešto iz tog skladišta zatreba jednom godišnje oni sijaju od sreće jer „oni imaju sve“, spremni su šta god da zatreba.
  • Negativac –Masa negativne energije kojom zrače unosi nemir i stres među ostale članove tima, a često izazivaju sukobe i prepirke. Nervozni i uvijek u pravu.

Najvažnije pretpostavke za funkcioniranje dobrog PR tima i svakog njegovog člana pojedinačno je strpljenje, razumijevanje i tolerancija. Sve one pretpostavke o obrazovanju i kreativnosti koje na početku imate padaju u vodu ako nemate ono najvažnije. Strpljenje!

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.