Kako napisati životopis (CV)…

Share

Kada se prijavljujete za posao, praksu, seminare,  potreban vam je životopis ili CV(curiculum vitae). Preporučljivo je imati jedan spreman kojeg s vremena na vrijeme ažuriramo. Postoji nekoliko načina pisanja CV-ja:

 • Tekstualni
 • Tabelarni

Tabelarni način pisanja se u posljednje vrijeme češće koristi jer je pregledniji, lakše se skenira i pročita (što je onima koji pročitaju nekoliko desetaka životopisa jako važno).

Životopis treba sadržavati samo najnovije i najosnovnije informacije o obrazovanju i iskustvu, ostalo ćete moći dodati na intervjuu. Ali šta ako nemate šta staviti i u to najosnovnije radno iskustvo? Nije teško napisati dobar životopis ako imate reference i preporuke, ali šta ako nemate ništa od toga, pa vam cijeli životopis stane u 4 reda?

U tom je slučaju dobro istaknuti ono što znate raditi. Ako ste tijekom studija sudjelovali u istraživanjima, odradili praksu bilo gdje, ako ste radili press cliping ili analizu medija, ako se bavite fotografijom… Svako znanje je dobro došlo.

Preporuke:

 • Neka CV bude kratak (1 – 2 stranice)
 • Da nema gramatičkih i pravopisnih grešaka
 • Koristite standardne fontove i crnu boju slova
 • Ako CV šaljete mailom obvezno šaljite sa adrese ime.prezime@mail.com, jako je neprofesionalno poslovno komunicirati sa adresa pahuljica, slatkica, sunčica…

Nemojte u vještinama isticati liderske sposobnosti. Teško da ste razvili liderske sposobnosti godinu dana nakon završetka fakulteta, a vjerojatno se od vas traže konkretne vještine za obavljanje nekog posla, a ne liderske sposobnosti.

I  kada konačno dođete na razgovor za posao može se dogoditi da vam prvo kažu da životopis koji ste predali „ne valja i da se to ne piše tako“, ali ne dajte se zavarati! I nemojte biti iznenađeni i to se događa.

Tabelarni način pisanja CV-ja nije pomodarstvo. EU ima standardizirani formular Curriculum Vitae koji vrijedi u cijeloj Europi (za posao, školovanje, rad u EU institucijama). Naziv tog CV-a je Europass i na njihovoj web stranici možete naći formular kojeg možete ispuniti i on će vam sam kreirati odgovarajući CV koji potom u različitim formatima možete sačuvati.

Irena Omazic

Vodila PR i Social Media kampanje za domaće brendove, političke stranke, nevladine organizacije. Piše blog o odnosima s javnošću, komunikaciji i društvenim mrežama na PublicRelations.ba. Trenutno je blogerica u One World See o ljudskim pravima na internetu.

You may also like...

2 Responses

 1. 28/10/2010

  […] st. dobar dio svog poslovnog i privatnog života provedemo online, pa ne čudi što „papirni“ životopis nije dovoljan. Potrebno je imati jedan stalno dostupan poslodavcima, kolegama, tražilicama. […]

 2. 30/01/2011

  […] i doći do intervjua za posao potrebno je poslodavca zainteresirati svojim motivacijskim pismom i dobro napisanim životopisom koje šaljemo sa zamolbom prije samog […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.